Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 989

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, saanko virittää autooni hydraulisenkäsijarrun takapyörille, jos sille rakentaa kokonaan erillisen piirin, siis oma sylinteri, putket, satulat, nesteet ym.? Ainakin yhdessä Teidän vanhassa jutussa, jossa tehtiin Wartburg-Quattro, oli tekstin mukaan siihen rakennettu erillisessä piirissä toimiva hydraulinen käsijarru laillinen. Jutussa oli vieläpä nelimäntä-jarrut,jotka olivat eri piirissä samassa satulassa ja joista toinen pari tehtiin käsijarruksi. Autorekisterikeskuksesta minulle sanottiin, ettei se ole laillista. Tahtoisin kuitenkin rakentaa sen jos se on laillista.

Auto on muuten Lancia Delta hf integrale

Kiitoksia mahdollisista neuvoista!

Näytä vastaus

Vastaus:

Se Warre-juttu oli kyllä kaikin puolin sellainen, että se sopi lähinnä esimerkiksi tyyliin älkää missään nimessä tehkö näin! Warrea ei ollut edes teoriassa mahdollisuus saada säädösten puitteissa läpi muutoskatsastuksesta.

Rakennemuutoksia suunniteltaessa kannattaa ensiksi tutustua liikenneministeriön päätökseen auton rakenteen muuttamisesta, sen numero on 779/1998. Löydät sen netistä osoitteesta www.finlex.fi, valitse avaussivulta kohta lainsäädäntö. Kirjoita siellä kohtaan hae säädöksen nimellä tai numerolla tuo numero.

Päätös ei mainitse mitään seisontajarrusta. Tiedän, että ainakin takavuosina tuollainen muutos oli mahdollinen, koska kaverini teki takavetoiseen Escortiinsa tuollaisen käsijarrun ja sai auton katsastettuakin. Mielestäni on viisainta, että käyt keskustelemassa asiasta katsastusasemalla. Siellä osataan kertoa, onnistuuko homma ja millä ehdoilla.

Muuten, Autorekisterikeskusta ei ole enää ollut olemassa vuosikausiin. Mm. ajoneuvotekniikan ylimpänä tuomarina toimivan viraston nimi on jo pitkään ollut Ajoneuvohallintokeskus eli AKE, sen nettiosoite on www.ake.fi.

Julkaistu: 31.12.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.