Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 983

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen kuullut, että henkilöautoihin olisi saatavilla auton peräosaan lähelle maata kiinnitettäviä lähes koko auton leveyksisiä siivekkeitä, jotka vähentävät peräpään kurastumista. Onkos toimituksessa tietoa mistä tällaisia saa, onko niistä apua ja tuleeko kalliiksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuskinpa onnistuu. Kuraantumisen estäminen vaatisi niin mittavat ilmanohjaimet, etei sellaisten rakentamisessa ole mieltä.Jos auton ali virtaavan ilman kulku estetään, sinne perään tulee vain pahempi imu, joka vetää kuraa pyörimään.

Luukkuperäautojen takaikkunan kuraantumista on pyritty estämään erilaisilla ilmanohjaimilla, esimerkiksi Talbot Horizonissa oli sellaiset vakiona. Joissakin se onnistuu, yleensä ei. Jos ohjaimet ja niiden sijoitus on suunniteltu tuulitunnelissa, niin silloin hommalla on toiveita onnistua. Muuten se on vain loputonta ja usein epätoivoista kokeilua. Jossakin se ilma ja sen myötä kura kuitenkin pyörivät likaisella kelillä.

Julkaistu: 2.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.