Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 971

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hyvä Ketonen, kaveripiiriini on ilmaantunut ralliautoilua harrastava henkilö. Olen nyt seurannut jonkin aikaa hänen puuhiaan ja huomannut, että käytössä on suuri määrä erilaisia tuotteita mitä ralliautolle “syötettään”. Yksi näsitä on öljyn lisäaine X1R, toinen Eyqeum merkkiset erikoistulpat, joissa on neljä ripaa syöttämässä kipinää. Onko tälläisistä tuotteista hyötyä ns. siviiliautolle? Vai tuhlaanko rahani, mikäli sijoittaisin tälläisiin rahaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lääkkeiden tutkijat tuntevat erittäin hyvin ilmiön nimeltä Placebo-ilmiö. Kun osalle tutkimukseen osallistuvista annetaankin tehoainetta sisältävän lääkkeen sijasta kalkkitabletteja, silti nämä lumelääkkeet parantavat hoidettavan vaivan. Usko lääkkeen tehoon on merkittävä vaikuttaja.

Näiden ihmeaineiden kohdalla tilanne on samantapainen. Luja usko on tarpeen. Autourheilupiireissä tuota uskoa riittää. Kun joku käyttää ja kehuu jotakin tuotetta, muutkin vähintään kokeilevat.

X1R on tyypillinen lisäaine, joita on markkinoilla vaikka kuinka monta. Kaikille on yhteistä, että niitä käyttämällä kulutus laskee, teho nousee, käyttöikä kasvaa ja niin edelleen. Ehkä myös naistentansseissa alkaa käydä parempi säkä…

Näitä väittämiä perustellaan erilaisilla enemmän tai vähemmän tieteellisillä tutkimustuloksilla ja käyttäjien lausunnoilla. Käytännössä etuja on vaikea saada mittauksin esiin. Yleensä jos käyttäjät alkavat seurata autonsa kulutusta, samalla ajotapojakin tulee tiedostamatta muutetuksi sen verran, että kulutus laskee. Lisää tietoa X1R:stä löytyy maahantuojan, Oy U.S. Marine Diesel Imp. Ltd:n nettisivuilta osoitteesta http://www.×1r.fi

Nelikärkitulpat ovat vanha keksintö. Tarkoitus on, että kipinä olisi tehokkaampi ja sytyttäisi seoksen paremmin. Vaikutus lienee pieni, mutta pienet erot voivat autourheilussa ratkaista, joten siellä saattaa käyttö kannattaakin.

Niin lisäaineiden kuin erikoistulppienkin käytöstä hyötyä on lähinnä ko. tuotteiden myyjille. Siviilikäyttäjän kannalta ajatellen tilanne taitaa mennä tuhlauksen puolelle.

Öljyn lisäaineista olen aina ollut sitä mieltä, että jos jokin aine on niin hyvä kuin mainokset väittävät, tällaisen aineen keksijä olisi varmasti myynyt patentin yksinoikeuden jollekin isolle öljy-yhtiölle ja siirtynyt johonkin Bahamasaarille laskemaan rahojaan palmupuun varjoon. Öljy-yhtiö taas olisi saanut ylivertaisen kilpailuedun moisella tuotteella.

Julkaistu: 6.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.