Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 961

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mieltäni on askarruttanut jonkin aikaa katalysaattorit ja niiden eroavaisuudet, lähinnä tehoissa, kulutuksessa ja päästöarvoissa (Vihje: Tästä olisi mukava lukea testiä joskus). Eli, miten vaikuttaa esim. kemiran metalkat:n, jonka pitäisi olla “puhdistavampi” ja vapaammin virtaava kuin keraamisen katalysaattorin, asentaminen alkuperäisen tilalle, tehoissa, kulutuksessa? Itselläni on Volvo V40, johon saattaa tulla katalysaattorin vaihto (sisukalut saattaa olla irti), niin löytyykö volvon muista mallisarjoista parempaa katalysaattoria teho/kulutus/päästö suhteiltaan kuin alkuperäinen. Jos katalysaattorin vaihtaa “ei alkuperäis” malliseen, tarvitaanko moottorin ohjauslastun uudelleen ohjelmointia? Pieni teholisä olisi mukava kylkiäinen katalysaattori rempan yhteydessä…jos se vain on muuten järkevää ja toteutettavissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Katalysaattorin puhdistustehon kannalta oleellisin asia on moottorin seossäädön toiminta. Jos polttonesteen ja ilman seos saadaan pysymään mahdollisimman tarkkaan oikeana eli lambda-arvo on tasan 1, silloin puhdistustuloskin on hyvä.

Metallirunkoinen katalysaattori on teoriassa tehokkaampi, koska siinä voi olla enemmän katalyyteillä päällystettyä ja siis puhdistavaa pinta-alaa kuin saman kokoisesa keraamisessa. Metallikatalysaattorin kenno on kuin rullalle kierrettyä aaltopahvia.

Nykyisten katalysaattorien aiheuttama virtausvastus on niin vähäinen. ettei sillä ole käytännön merkitystä moottorin tehoon. Niinpä teho ei nouse katalysaattoria vaihtamalla.

Katalysaattori hoitelee loppuun sen prosessin, jonka olisi pitänyt tapahtua jo moottorissa. Niinpä sen vaihtaminen ei edellytä mitään säätötoimia moottoriin eikä sen ohjausjärjestelmään. Pakoputkessa ennen katalysaattoria oleva jäännöshappitunnistin eli lambda-anturi on se ratkaiseva osa, joka ohjaa moottorin seossäätöä. Tämä tunnistin on useimmiten syyllinen, jos pakokaasupäästöt eivät pysy sallituissa rajoissa.

Kaikkiaan katalysaattorit ovat toimineet suorastaan käsittämättömän hyvin ja luotettavasti. Niitä on uusittu autoihin hämmästyttävän vähän. Niitä on varastotavarana vain harvoissa merkkiliikkeissäkin, koska myynti on perin vähäistä. Katalysaattoreita on saatavana myös tarvikkeina, mutta liekö niitä tarvikeliikkeiden hyllyissä montakaan kappaletta ostajaa odottelemassa.

Julkaistu: 7.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.