Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 959

Tapio Ketonen

Kysymys:

Yleensähän sanotaan että kapeampi talvirengas pitää paremmin. Tämä pitänee paikkansa nastarenkaille, mutta miten on kitkarenkaiden laita? Kapeammalle renkaalle tulee enemmän painoa, mutta leveämmässä on yleensä enemmän lamelleja. Olisiko Tuulilasin mahdollista testata jotain High Performance talvirenkaita kokoluokassa 225-245 R17 vai onko jossain mahdollisesti jo testattu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tilanne on sama, oli renkaassa nastat tai ei. Jos alla on hyvin tampattu kova lumipinta, leveys ei haittaa, mutta pehmeällä pinnalla kapeampi rengas pitää paremmin, koska alle jää vähemmän periksi antavaa löysää lunta.

Oleellinen ero on myös se, että korkea ja kapea rengas ohjasutuu laiskemmin, ohjausreaktiot eivät välity yhtä terävästi tiehen kuin matalaprofiilirenkailla. Rengas siis tasoittaa autosta tiehen siirtyiä voimia eli antaa anteeksi.

Talvirenkaiden testaaminen on iso ja kallis prosessi. Haluamme, että testeistä olisi mahdollisimman paljon hyötyä mahdollisimman suurelle osalle lukijoistamme. Erikoisrenkaiden hankinnassa painavat muut ominaisuudet kuin hyvä pito. Niinpä emme ainakaan toistaiseksi aio testata niitä.

Julkaistu: 8.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.