Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 949

Kysymys:

Kerropa, voiko vaihdelaatikkoa paikata. -87 Camry td:n laatikon kuoressa on lievä halkeama niin, että öljyä tulee ulos ja sitä joutuu tuon tuostakin lisäilemään. Onko olemassa jotain liimaa tms. joka kestäisi ko olosuhteissa vai onko ainoa keino hitsata tai vaihtaa toiseen laatikkoon? Entä kestäisikö td:n vääntöä tavallisen dieselin vaihteisto?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hitsaaminen olisi tietenkin ainoa oikea keino, mutta parhaan tuloksen saamiseksi loota pitäisi purkaa. Mielenkiintoista on, että mikä sen on aikanaan halkaissut. Jos se on hajonnut väännön väkevyyden takia, silloin eivät poppakonstit auta. Silloin halkeama elää edelleenkin eli laajenee ja kutistuu kuormituksen mukaan.

Kaikkein helpoin ja halvin mutta varsin epävarma keino on putsata halkeaman ympäristö kunnolla ja laittaa pintaan reilu kerros kaksikomponenttista epoksiliimaa (mm. Super Epoxy voisi olla sopiva). Tämä ainakinvoisi hidastaa vuotoa. On myös olemassa kaksikomponenttisia ns. kemiallisia metalleja, jotka voisivat sopia tähän tarkoitukseen, mutta niiden teho on kyseenalainen ja hinta korkea.

En tunne tavallisen ja TD:n laatikoiden eroja, mutta eiköhän tuo tavallisen mallin loota ainakin järkevää käyttöä kestäisi.

Julkaistu: 12.1.2002