Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 945

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,onko ASR ESP tarpeellinen etuvetoautossa ja ovatko ed. mainitut kehittyneet vuodesta -99, jolloin ne testattiin Tuulilasissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tekniikan ja etenkin autoelektroniikan kehitys on ollut aika vauhdikasta, joten ihan varmasti uusimmat systeemit ovat paljon fiksumpia kuin tuolloiset.

Niin, se tarpeellisuus…. Tähän voisi sanoa, että 99,999 prosentilla ajomatkasta niitä ei tarvita. Nämä järjestelmät ovat vähän kuin turvavyöt ja -tyynyt, enimmäkseen tyhjän panttina. Mutta jos sitten kerran tuleekin se tilanne, että tällainen järjestelmä pelastaa ajamasta pois tieltä tai törmäämästä vastaantulijaan, niin se on varmasti tienannut hintansa.

ASR eli luistonesto on erityisen hyvä tehokkaassa takavetoautossa, sen ansiosta takavetoisella pärjää vähemmänkin kokenut kuljettaja. Etuvetoisessa vetävien pyörien sutiminen ei ole yhtä vaarallinen ilmiö kuin takavetoisessa.

Ei liioin ESP eli ajavakauden hallintakaan ole tarpeeton, mutta sen toimintaa ei siivosti ajava kuljettaja pääse yhtä usein kokeilemaan kuin luistonestoa. ESP ei auta, jos kaarteeseen ajetaan liian lujaa.

Julkaistu: 13.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.