Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 943

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa Ketonen mistä johtuu että uusi autoni (BMW 530D) on aivan uskomattoman hyvä ajaa vaikka talvirenkaani ovat nokian nastoitetut kokoa 225/45/17? Tie voi olla vaikka miten urainen ja liukas mutta auto menee kuin juna. Oletan että tämä kaikki johtuu M-Sport alustasta johon kuuluu parin sentin madallus, jäykemmät jouset, iskarit ja vakaajat ym. Autossa on vakiona kesärenkaina takana 255/40/17 ja edessä 235/45/17 ja ne vasta herkut ovat ajaa. Ajomukavuus on parempi kuin normaalialustalla. Kirjoitin tämän jutun siksi,kun aina törmään asiantuntijoiden lausuntoihin, että em. rengaskoot eivät sovellu suomeen. Eivät varmaan sovellukaan joka autoon mutta ei niitä voi suoraviivaisesti moittia. Minun autoni ei yksinkertaisesti toimisi niin hyvin kapeammilla renkailla. Myös oikeat ilmanpaineet ovat varsinkin bemarissa erittäin tärkeät.

Näytä vastaus

Vastaus:

En lainkaan epäile, sillä kokemukseni 3-sarjan Bemarista ovat saman suuntaiset, siihen ainakin tuntuvat matalaprofiilirenkaat sopivan mainiosti. Kestotestissämme ollut 316 oli 65-sarjan kumeilla vähän sellainen mauttoman oloinen ajettava, tunnokkuus oli poissa. Matalilla renkailla varustetut mallit, esim 330, tuntuivat aivan erilaisilta.

Tilanne on tietenkin se, että auton alusta on suunniteltu toimimaan nimenomaan matalilla renkailla. Hyvin monissa autoissa tähän ei ole paneuduttu yhtä huolellisesti. Nyt kylläkin alkaa jo tuntua siltä, että mataliin renkaisiin varaudutaan autosuunnittelussa paremmin. Esimerkiksi Ford Mondeoon sopivat 55-sarjan renkaat oikein hyvin, vaikka aluksi pelkäsinkin niitä uraherkiksi.

Uskon että Bemarisi on tanakka ja johdonmukainen ajettava. BMW:kään ei enää rakenna autojensa ajo-ominaisuuksia renkaiden virhekäytöksen varaan kuten vielä 70-luvulla ja 80-luvun alussa. Silti arvelisin, että pehmeällä lumella pito voisi olla parempi kapeammilla ja korkeampiprofiilisilla renkailla. Talvella on kuitenkin aina pakko tehdä kompromisseja pidon ja menon tukevuuden välillä. Ja kuitenkin se pehmeä lumipinta on peräti harvinainen olosuhde, pääosa kilometreistä ajetaan joko paljaalla asfaltilla tai kovaksi tamppautuneella lumella.

Julkaistu: 13.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.