Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 941

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autossani maksimi teho saavutetaan rmp. luvulla 5700. Paras vääntö taas löytyy rmp. ollessa 3300. Voisitko selitää suomeksi mitä tämä tarkoittaa ja miten havaitsen tämän jokapäiväisessä ajossa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Teho saadaan, kun kerrotaan vääntömomentti ja moottorin pyörimisnopeus. Suurin vääntömomentin lukuarvo saadaan yleensä varsin alhaisella käyntinopeudella, mutta kierrosten noustessa pienempikin vääntömomenttiarvo riittää nostamaan tehon korkeammaksi. Tästä syystä tehokäyrä nousee vaikka vääntömomentti laskee.

Jokapäiväisessä käytössä suurimman vääntömomentin käyntinopeutta ei välttämättä huomaa lainkaan. Tuolla käyntinopeusalueella kuitenkin moottori yleensä vetää sitkeimmin, joten ajaminen on miellyttävää. Dieseleissä tuo tuntuu selvemmin, koska suurin vääntö esiintyy matalilla kierroksilla.

Suurimman tehon käyntinopeutta taas käytetään peräti harvoin. Suurilla kierroksilla ajaminen on epämiellyttävää paitsi melun takia myös siksi, että pienikin kaasupolkimen liike vaikuttaa tehoon kovin paljon, ja se taas tuntuu auton liikkeessä joko repäisevänä kiihdytyksenä tai hidastavana nytkäyksenä. Lisäksi suurilla kierroksilla moottori toimii kovin epätaloudellisesti.

Julkaistu: 14.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.