Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 935

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Kun EU on uudistamassa tavaroiden takuuaikoja puhutaan aina uusista tuotteista.Minimi takuu “kesto” tuotteille tulisi ymmärtääkseni olla 6 kk (mainittiin Ylen uutisissa)?Ruotsissa on ollut jonkin verran keskustelua siitä että tämä 6kk takuu pitäisi silloin myös koskeaautokauppojen myymiä käytettyjä autoja!!Tähän varmasti vaikutta jokaisen EU maan lainsäädäntö mutta mitä jos asia todella olisi näin?Elikä…Onko minkäänlaisia viitteitä siitä että Suomessa tällainen 6kk takuu käytetyille autoille olisi tulossa?

Terv.Toni

Näytä vastaus

Vastaus:

Tästä asiasta olemme antaneet tietoa aivan liian vähän. Tilannehan on Suomessa ollut jo vuosikausia se, että juridiseti takuuajalla ei ole ollut merkitystä. Jos tavarassa, siis myös käytetyssä autossa, on kaupantekohetkellä ollut piilevä vika, myyjä on ollut siitä vastuussa, vaikka vika olisikin ilmennyt esimerkiksi vuoden päästä.

Ongelmana tässä on ollut, että toteennäyttämisvelvollisuus asiassa on ollut ostajalla, ja se on usienkin hankalaa ja kallista.

Kuluttajansuojalakia on tämän vuoden alusta muutettu tältä osin kuluttajan kannalta paremmaksi. Nyt laki määrää, että mikäli tavarassa ilmenee vikaa kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta, pääsääntöisesti oletetaan virheen olleen tavarassa jo kaupantekohetkellä. Asian käytännön merkitys on se, että nyt on myyjän tehtävä näyttää toteen, että tuotteessa ei ole ollut vikaa kaupantekohetkellä. Tämä siis käytännössä on sama asia kuin kuuden kuukauden takuu.

Asiasta löytyy lisätietoa Kuluttajaviraston nettisivuilta. Tässä linkki suoraan lakimuutoksesta kertovalle sivulle: www.kuluttajavirasto.fi/lait/kusumuutos.html.

Julkaistu: 15.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.