Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 927

Tapio Ketonen

Kysymys:

Muistelen muutama vuosi sitten lukeneeni jutun, jossa kerrottiin Mersun kehittelevän vastamelu-tekniikkaan perustuvaa meluntorjuntaa..liekö tässä tapahtunut edistystä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Melun kumoaminen vastamelulla eli täsmälleen samanlaisella mutta vastakkaisessa vaiheessa olevalla melulla on kieltämättä kiehtova aihe. Näin asiaa esiteltävän ensimmäistä kertaa Birminghamin autonäyttelyssä joskus vuonna 1980. Asian käytännön toteuttaminen on kuitenkin viivästynyt. Tutkimusta tekee varmasti moni muukin kuin vain DaimlerChrysler.

Käsittääkseni asia on edelleenkin kehittelyn alla, mutta edistystä on varmasti tapahtunut. Nykytekniikka mahdollistaa melun taajuuden ja vaiheistuksen nopean tunnistamisen, mikä on edellytys koko hommalle. Ongelmia silti riittää, yksi niistä voisi olla se, että melun ja vastamelun lähteiden pitäisi olla samassa suunnassa, jotta molemmat vaimenisivat tasatahtia. Mutta eiköhän tuo tekniikka jossakin vaiheessa ole tulossa ainakin joidenkin hankalimpien melutaajuuksien torjuntaan.

Julkaistu: 16.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.