Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 926

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko 1000 hv Corvette (rekisterissä oleva katukiihdytysauto)laillinen? Lain mukaanhan tehoa saa olla max 20% enemmän kuin mallisarjan tehokkaimmassa versiossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos auto on asianmukaisesti muutoskatsastettu, niin silloin se on laillinen. Säädöksissä eli päätöksessä numero 779/1998, Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta määritelty tehon noston yläraja ei ole ehdoton, mutta se on ohje katsastajille. Jos tehoa nostetaan enemmän, tarvitaan Ajoneuvohallintokeskuksen myöntämä poikkeuslupa. Siihen taas vaaditaan aika perusteelliset selvitykset.

Jos tuota lupaa ei ole hankittu, silloin auto ei ole sellainen, jollaisena se on aikanaan hyväksytty liikenteeseen. Tällöin sitä ei saa käyttää yleisellä tiellä, eikä sitä saisi hyväksyä katsastuksessa. Jos osia on vaihdettu, myös autoverolaissa oleva veroraja (Suomeen uutena tuodulla alle 50 %, käytettynä tuodulla alle 33 %) saattaa ylittyä, ja autosta joudutaan maksamaan autovero.

Julkaistu: 17.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.