Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 914

Kysymys:

Olen ostamassa uutta Peugeot 307:aa. Kaupat on melkein tehty. Mieltäni askarruttaa näiden aivan uusien autojen ruostesuojaus. Tuhlaanko rahani suotta jos olen valmis tekemään autolle heti uutena 3000mk? täydellisen ruostesuojauksen. Ovatko nämä uudet auto niin hyvin suojattu, ettei ruostesuojausta tarvitse tehdä? (täysgalvanoidut korit yms yms…??) Mistähän voisi varmistua mahdollisen suojauksen tekevän liikkeen pätevyydestä? Netistä olen yrittänyt etsiskellä aiheita mutten oikein ole löytänyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Onneksi olkoon, auton osto on iso päätös.

Peugeot 307 on aivan uusi mallisarja. Siksi siitä ei voi olla olemassa kokemustietoa ruostumisesta. Joskus merkin ja mallisarjan aikaisempi historia antaa osviittaa. Tältä osin voi sanoa, että Peugeot on olennaisesti parantanut autojaan viimeisten 10 vuoden aikana. Ruotsissa yhteistyökumppanimme Vi Bilägare-lehti on erikoistunut ruostumisilmiöihin. Katso vaikka täältä Tuulilasin netistä hakusanalla “ruostuminen” juttuja ja linkki ruosterekisteriin.(http://tuulilasi.fi/valokeila/?subarea=uutiset&article=101090 sisältää esismerkiksi tietoja). ViBilÄgare-lehden nettivulla on esimerkiksi Peugeot 306:n (vm 1998) ruostuumistodistus.w(ww.vibilagare.se/Rostregistret/peugeot_306.htm) Siitäkin näkyy, ettei Peugeotin tarvitse häpeillä.

Varmista, mitä uusi 307:n pitkä koritakuu sinulta edellyttää. Vaaditaanko esimerkiksi 1 tarkastuskäynti merkkikorjaamolla/ vuosi. Kysy, mitä he tekevät, jos ruostumista aletaan havaita. Tee itsellesi hyvin selväksi, koskeeko koritakuu PUHKIRUOSTUMISTA. Varmista myös, mitä tarkoittaa maalitakuu, ja kuinka sitä tulkitaan.

Hyvin uudetkin autot ruostuvat. Joissakin autoissa ilmiö alkaa oitis – oli siinä sitten pitempi tai lyhyempi koritakuu. Vauriot eivät tule kuitenkaan hetsiltään näkyville. Olennaista on se, että automallien välillä on suuria eroja. Ruotsissa eräät autot joudutaan jo satamassa käsittelemään, jotta ruostevaurioista tarkat ruotsalaiset on saatu hiljaisiksi.Tehtaan normaalista “ruostekäsittely” ei alkuunkaan riittänyt, ruostevauriot tulivat näkyviin oitis uutena.

Jos pidät autoasi vain 2-3 vuotta, sinä et näe ruosteenestokäsitelyn hyötyjä. Seuraavat omistajat kyllä kiittelevät sinua. Sillä hyötyä käsittelystä kyllä edelleen on.

Ruosteenestokäsittelyä tarjoavat liikkeet löytyvät puhelinluettelon keltaisilta sivuilta. Monilla niistä on sertifioitu laatujärjestelmä. Toiset kuuluvat johonkin ketjuun, jolloin aineiden maahantuoja/ ketjusta vastuiullinen seura, että työ on asianmukaista.

Itse kysyisin asiaa katsastusasemalta. He etsivät autojen ruostevikoja työkseen ja kyllä huomaavat ja saavat kuulla, mikä liike on aivan kelvoton/ erittäin tunnollinen. Samnoin paikallisella kuluttajaneuvojalla saattaa olla tiedossaan, onko jokin liike erittäin huono ja riitelee asiakkaittensa kanssa työn laadusta ja hinnasta.

Julkaistu: 21.1.2002