Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 905

Kysy autoista - kysymys 905

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, kun automyyjä sanoi, että uudessa 1.6 litraisessa autossani tulisi mieluiten käyttää 98 oktaanista bensiiniä, että mitä eroa on siihen jos käytän 95 oktaanista?Hän mainitsi jotain kulutuksesta ja maksimaalisen tehon saamisesta 98 oktaanisella, mutta olen siitä huolimatta tankannut 95 niin kuin tähänkin saakka muissa autoissanikin.Miten siis teen tästä eteenpäin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tätä asiaa käsitellään Tuulilasi-lehden numerossa 2/2002.

Toimittajamme Tapani Vaahtola paneutui juuri samaan asiaan.Yksinkertaistaen voi sanoa, että automyyjäsi esitti asian epätäsmällisesti. Korkeammasta oktaaniluvusta on hyötyä silloin, kun auton moottoritehosta otetaan käyttöön tavanomaista enemmän. Esimerkki, joka on omakohtainen: Havaitsin jo 10 v sitten, että lomamatkallani Italiaan autoni moottori kulutti vähemmän polttoainetta kun se oli korkeampioktaanista. Näin tapahtui vain silloin, kun vedin yli tuhannen kilon matkailuvaunua. Ilman tuota lisäpainoa ei ilmiö tullut näkyviin. Korkeampioktaaninen polttoaine ei tuo lisäetua kun moottori toimii pienellä teholla. Normaalinopeuksilla nykyisin näin on miltei aina, jollei autoosi ole lastattu erittäin paljon kuormaa. Matkailuperävaunu on jo riittävä lisäpaino, joka vaatii tavanomaista enemmän tehoa.

Yksityiskohtaisempi selvitys siis tulee olemaan lehdessä.

Julkaistu: 23.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.