Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 894

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, pitääkö ilmastointi laite huoltaa vuosittain, parin vuoden välein harvemmin vai ei koskaan. Luulisi sen olevan laite, mikä vaatii huoltoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tärkein käyttöohjekirjoissa oleva huolto- tai käyttövinkki on se, että laite pitäisi kytkeä käyttöön joksikin aikaa ainakin kerran kuukaudessa. Ilmastointilaitteita maahantuova Waeco Finland Oy, nettiosoite www.waeco.fi, suosittelee tarkistuttamaan vuoden välein järjestelmän paineet ja kylmäainemäärät. Järjestelmään kuuluva kuivaaja pitäisi vaihtaa kahden vuoden välein, koska se kerää epäpuhtauksia.

Kylmäaine sinänsä ei vanhene, ainoa ongelma ovat vuodot. Niiden välttämiseksi ilmastointia pitäisi käyttää edes minuutin verran mahdollisimman usein, mielellään vaikkapa joka päivä tai viikko.

Jos kompressoria ei käytetä, tiivisteet kuivahtavat, ja kun laite sitten kytketään käyttöön, ilmaantuu vuotoja, jolloin kylmäaineet karkaavat. Aineet pääsevät joskus myös karkuun lauhduttimesta, joka saattaa tiesuolan vaikutuksesta syöpyä puhki. Lauhdutin on henkilöautoissa yleensä moottorin jäähdyttimen edessä.

Julkaistu: 26.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.