Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 882

Kysy autoista - kysymys 882

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mikä on automaattivaihteiston pakkasraja? Mitä kova pakkanen – kuten nyt -30 – -40C Lapissa – vaikuttaa automaattivaihteiston toimintaan: kuinka liikkeellelähtö onnistuu, toimiiko ajossa tarkoitetulla tavalla, onko rikkoutumisvaara? Entä öljyvalinta? Onko automaattivaihteisto yleensäkään suositeltava valinta Lapin talveen? Pentti Heikkilä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa pakkasen ei pitäisi vaikuttaa automaattivaihteiston toimintaan kovin paljon. Automaattivaihteistoöljy on aika notkeata, joten se sietää kyllä pakkastakin. Käytännössä tietenkin toiminta saattaa olla tahmeampaa ja hitaampaa, mutta niinhän se on tavallinenkin vaihteisto vähän kankea pakkasella.

Synteettiset öljyt sopivat parhaimmin koviin pakkasiin, ja tämä koskee myös voimansiirtoa. Myös automaattivaihteistoöljyä on saatavana synteettisenä. Lapin olosuhteissa automaatista ei ole niin paljon iloa kuin Ruuhka-Suomessa, mutta kyllä automaatilla ajaa ihan ilokseen vaikka poroerotukselle.

Julkaistu: 28.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.