Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 880

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei

Tuossa verkkopalvelun eräässä jutussa oli Heikki Kuitusen esittelemä autoverouudistus, jossa hinta siirtyy kuluttajapohjaiseen verotukseen ja autojen väliset kilpailuolosuhteet muuttuvat. Keskimääräisesti hinnat vaihtelevat 5-7 %. Itseäni kiinnosti erityisesti kohta, jossa mainittiin että “Huomattavasi suuremmat hintamuutokset eräissä automalleissa ovat mahdollisia.” Osaatko sanoa mistä automalleista- tai merkeistä olisi tällöin kyse?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuitusella on paljon sellaista tietoa, jota muilla ei ole. Eräs tällainen asia on tieto siitä, millaiset kunkin automerkin ja -mallin autoveron pohjana olevat kauppahinnat. Tämä tieto on ankarasti salaiseksi luokiteltua, ovathan kyseessä maahantuojien liikesalaisuudet.

Ilmeisesti Heikki Kuitunen tarkoittaa tällä sitä, että joillakin merkeillä veron perusteeksi ilmoitettu tehtaan myyntihinta ja markkinoilla ostajilta pyydettävä hinta ovat pahasti ristiriidasssa keskenään. Joillakin maahantuojilla marginaali on suurempi kuin toisilla.

Jos autoveroa aletaankin laskea sen hinnan perusteella, joka ostajilta pyydetään eli kuluttajahinnasta, joillakin merkeillä autoveron määrä saattaa nousta oleellisesti. Sitä, mistä merkeistä on kysymys, emme tiedä. Joitakin hataria arvailuja olemme keskenämme tehneet, mutta niitä emme uskalla esittää julkisesti.

Itse asiassahan kysymys on siitä, että nykysysteemi tarjoaa maahantuojille mahdollisuuden kiertää veroja. Jos autojen virallinen ostohinta voidaan jollakin keinolla määritellä tavanomaista pienemmäksi, autoveronkin määrä on pienempi. Jos maahantuojalle jää enemmän voittoa, siitä maksetaan veroa yrityksen muun tuloksen tapaan varsin kohtuullisen prosentin mukaan.

Julkaistu: 29.1.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.