Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 87

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä tarkoittaa 185/65R15?

Miksi rekisteriotteessa lukee huomautuskohdassa joitain muita kokoja? Onko nuo 185/65R15 Nokian Hakkapeliitta 2 hyvän kokoiset vai huonot MB C180, 1994? Mitkä olisivat parhaat koot MB C180 ja miksi?Kesärenkaatkin ovat samankokoiset, mitä siihen sanot?

Mitä jos aluvanteet ovat B-luokkaa, mitä haittaa niistä saattaa tulla?Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kokomerkinnässä 185 tarkoittaa renkaan leveyttä millimetreissä. merkintä 65 kertoo, että renkaan korkeus vanteesta ulkopintaan mitattuna on 65 % leveydestä. 15 taas on vanteen halkaisija tuumissa.

Autossa voidaan käyttää useita muitakin kokoja. Rengasnormeissa on määritelty vastinkoot eli koot, joissa renkaan vierintäkehän pituus on likimain sama kuin alkuperäisissä. Valmistaja voi myös sallia poikkeamat tästä koosta.

Tuo mainittu koko on Mersussa alkuperäisenä, joten se sopii oikein hyvin. Yleensä alkuperäinen rengaskoko sopii autoon parhaimmin.

Vanteiden B-luokitus tarkoittanee, että niissä on jotakin pientä vikaa, esimerkiksi heittoa tai sitten lähinnä ulkonäköön liittyviä vaurioita. Ammattiliikkeen tarkastamilla vanteilla tuskin tulee pahoja ongelmia.

Julkaistu: 6.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.