Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 869

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, että mistäpäin pitäisi alkaa kyselemään BMW Alpina malleja? Länsi-Suomessa ainakaan pienemmät autokaupat eivät tunne Alpinan hankintaan liittyviä tietoja/taitoja. Pitääkö kysellä suuremmilta liikkeiltä kuten Metro-Auto, jolla on toimintaa myös Ruotsissa vai itse maahantuojalta. Vai onko tilanne nyt vain niin kyseisten erikoismallien kohdalla,että on itse pakattava laukku ja lähdettävä saksanmaalle kyselemään? Sinänsä kummastuttaa,koska eikö Alpina ole samanlainen virityspaja BMW:lle kuin Mercedeksellä on AMG? AMG sarjalaisia voi tilata suoraan lähimmältä mersun myyntiliikkeeltä mutta BMW:n kohdalla erikoismallit ovat ‘kiven takana’

Näytä vastaus

Vastaus:

AMG on nykyisin Mersun omistuksessa, mutta Alpina on itsenäinen virittäjä. Asiassa pätee kysynnän ja tarjonnan laki, jos ostajia olisi riittävästi, kyllä Alpina-mallejakin saisi mistä tahansa.

Myynnin aloittamiseen on monenlaisia rajoitteita. Jos jokin liike alkaisi myydä erikoismalleja, heidän pitäisi myös järjestää niiden varaosahuolto ja muukin huolto- ja korjauspalvelu. Jos jotakin erikoismallia myydään vaikkapa pari kappaletta, tästä aiheutuu kohtuuttoman paljon kuluja, ei siis kannata.

Asiaa voi toki kysellä maahantuojalta tai suuremmilta piirimyyjiltä, mutta toki saksalaiset olisivat kovinkin innokkaita palvelemaan.

Oman mielenkiintoisen lisänsä asiaan tuo myös Suomen autoverotus. On tarkemman harkinnan paikka, miten olisi viisasta toimia, eli pitäisikö ensiksi ostaa auto Suomesta ja sitten käydä sen kanssa Saksassa pajalla. Jos auton ostaa valmiiksi viritettynä, autovero peritään koko hinnasta. EU-maassa tehty Suomeen jo rekisteröidyn auton muuttaminen ei ilmeisesti johda yhtä pahoihin veroseuraamuksiin.

Mutta tämähän ei tietenkään koske sellaisia, joille hinta ei merkitse mitään. Rahallahan selviää myös autoverosta.

Julkaistu: 3.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.