Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 861

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei, Nyt kun EU on muuttamassa autokaupan sääntöjä, niin Suomessa pelätään autojen hinnannousua mahdollisten tehdashintojen nousun myötä. Mutta olisiko mahdollista kompensoida hinnanousua ostamalla uusi auto jostain muusta EU maasta itse, jolloin nämä ns väliportaat jäisivät pois eli maksettavaksi tulisi vain autovero?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Nykyisen autoverolain mukaan yksityishenkilön maksama uuden auton autovero lasketaan niin sanotun taxfreehinnaston osoittaman hinnan pohjalta. Hintaan sisältyy auton maahantuojan myynnistä saama palkkio ja auton hankintakustannukset autotehtaalta. Vaikka siis olisit onnistunut ostamaan edullisesti toisesta EU-maasta, asialla ei ole merkitystä, koska vero lasketaan autotehtaan valtuuttaman Suomessa toimivan autotehtaan edustajakseen valtuuttaman maahantuojan “taxfree-hinnaston” pohjalta. Tällaisessa hinnastossa on auton tehdashinta Suomen markkinoille tuotuna, johon maahantuoja lisää oman myyntipalkkionsa. Vain siinä tapauksessa, että EU vaatisi Suomen valtion autoverotuksen ottavan huomioon kilpailun myös tältä osin, asia muuttuisi. Emme tiedä vielä tätä kirjoitettaessa (6.2.2002), millaiseksi uusi autoverolaki sorvataan.

Julkaistu: 5.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.