Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 859

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,millä automerkillä on poiskytkettävä etumatkustajan turvaistuin. Poiskytkentä voisi olla joko avaimella tai huollon suorittama, kunhan sen voi palauttaa ja auto täyttää katsastajan ja vakuutusyhtiön vaatimukset. Tarve on seuraava. Kaksi aikuista ja kaksi alle 12 vuotiasta lasta pitäisi voida matkustaa siten , että toista pienokaista voidaan hoivata matkan aikana. Luonnollisn vaihtoehto olisi silloin, että vanhempi pienokaisista istuisi etupenkillä selkä menosuuntaan tai vanhempana korotetulla istuimella kasvot menosuuntaan, ja nuorempi toisen aikuisen kanssa takapenkillä. Muistelen, että Renault Clion mainoksessa olisi ollut poiskytkentä avaimella mainittu, mutta entä isompi auto, lähtien noin luokasta Golf Variant ylempään keskiluokkaan. Tietojeni mukaan VW on kokonaan lopettanut kytkentöjen suorittamisen ja Toyotalla ei ole tarjolla autoa ei yhdellä turvatyynyllä eikä poiskytkennällä. Olenko törmännyt voittamattomaan ongelmaan?Pentti Heikkilä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Näitä poiskytkettäviä etumatkustajan tyynyjä on ainakin Peugeot 307:ssä ja Citroën C5:ssä, joilla olen juuri tänään ajanut. Myös Fiatilla ja Alfa Romeolla tyynyn voi kytkeä pois toiminnasta virta-avaimella. Lienee noita muillakin. Esimerkiksi Audissa oli ainakin pari vuotta sitten mahdollisuu kytkeä tyyny pois avaimella. Volvolla poiskytkentä hoituu korjaamolla, mutta korjaamo vaatii asaista kirjallisen kuittausken.

Fiksuimmin homma hoituu Mersuissa. Niissä on vakiona järjestelmä, joka on yhdistetty alkuperäisvarusteisiin kuuluvaan lastenistuimeen. Kun se asennetaan paikoilleen, tyyny kytkeytyy automaattisesti pois toiminnasta.

Tuulilasin numerossa 12/1999 oli asiasta juttu, mutta tiedot muuttuvat nopeasti. Parasta tietoa pystyvät antaman kunkin merkin automyyjät – tai ainakin heidän pitäisi pystyä antamaan tietoa.

Julkaistu: 5.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.