Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 855

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auton takajarrut säädettiin huollossa, kun ne olivat “jumissa” Jarrujen säädön jälkeen jarrupolkimessa tuntuu poljettaessa tärinää ? Onko tuo vaarallista ? (Opel Vectra -91)

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensinnäkin: jumittuneita jarruja ei saada kuntoon millään “säädöllä”. Ne pitää korjata ja putsata kunnolla. Pahimmillaan joudutaan uusimaan jopa jarrusylinterit. Jarrujen jumittumisen kaksi yleisintä syytä ovat jarrujen liian varovainen käyttö ja jarrunesteen vaihtamatta jättäminen.

Tärinä jarrupolkimessa ei pääsääntöisesti ole vaarallinen ilmiö. Tuo Vectra 91 ei vielä määrittele, onko autossa levy vai rumpujarrut takana. Jos jarrulevyissä on ollut ruostelaikkuja, eivätkä jarrut ole toimineet lainkaan, levyjen syöpymät saattavat saada tuon tärinän aikaan. Jos taas kyseessä on rumpujarrut, ilmiö on hieman harvinaisempi.

Jarrujen tärinä ei kyllä tahdo asettua muulla keinolla kuin jarrulevyjen tai -rumpujen sekä vastaavasti -palojen tai -kenkien uusimisella. Jos levyt uusitaan, kannattaa uusia myös jarrupalat. Ja muistattehan, että jarruihin tehtävät korjaukset pitää aina tehdä samanaikaisesti sekä vasemmalle että oikealle puolelle.

Julkaistu: 6.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.