Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 848

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mm. lehtenne sivuillakin on mainostettu, että lisää tehoa TDI-moottoreihin (taisi olla jollain PSI-yksikköllä tai vastaavalla). Autoni on V40 1.9HP vm2001, niin mikä olisi paras keino saada lisää puhtia esim. kys. autoon? Vai onko tämä suositeltavaa lainkaan ns. uudelle autolle? Mitä tapahtuu kulutukselle, moottorille, ym…

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä lastuvirittely on kovastikin ajankohtainen asia, eikä siinä mitään, kukin saa omalle omaisuudelleen tehdä mitä lystää. Muttama reunaehto asiassa kuitenkin on.

Jos muutossarjalla ei ole virallista teknistä hyväksyntää, niin sen asentaminen mitätöi auton tyyppihyväksynnän. Sitä ei siis saa enää käyttää liikenteessä. Jos esimerkiksi valmistajatehdas muuttaa moottorin ohjausjärjestelmän ohjelmointia, autolle joudutaan tekemään uudet viralliset päästö- ja kulutusmittaukset, ja tyyppitiedostoihin tehdään asianmukaiset merkinnät. Käytännössä tietenkin tämän asian valvominen on hankalaa ellei mahdotonta, mutta pykälien mukaan asia on näin.

Moottoriteho on rekisteriotteeseen merkitty asia, ja jos näitä tietoja muutetaan, muutoskatsastus on pakollinen. Katsastuksessa taas pitäisi varmentaa, että auto täyttää muutoksen jälkeenkin viralliset päästövaatimukset. Tähän riittää sarjan valmistajan toimittama todistus, jonka on antanut esimerkiksi Saksan TÜV tai jokin muu virallisesti hyväksytty tutkimuslaitos. Suomen VTT:kin on sellainen, mutta siellä ei liene tällaisia sarjoja hyväksytetty.

Mikäli muutosta ei tehdä merkkikorjaamolla tai ainakin valmistajan hyväksymiä osia käyttäen, takuulle voi heittää hyvästit, turhaa edes kysellä.

Jos moottorin tehoa nostetaan ja tehoa myös käytetään, kulutus nousee. Ei se voima tyhjästä tule. Lisäteho aiheuttaa moottorille myös lisärasituksia, ja se johtaa ilman muuta käyttöiän lyhenemiseen. Eri juttu sitten, onko tällä käytännön merkitystä.

Suomessa vakuutusyhtiöt eivät liene ainakaan vielä olleet asiasta kovin tarkkoina, mutta esimerkiksi Saksassa voi käydä niin, että jos auton tehoa on muutettu ilman muutoskatsastusta ja ilmoitusta vakuutusyhtiöön, yhtiö voi leikata tai jopa evätä korvauksen.

Julkaistu: 7.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.