Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 838

Kysy autoista - kysymys 838

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,onko nykyaikana ns. ensihuollolla mitään virkaa ?Ostin nimittäin uuden auton (Nissan Almera). Myyjä sanoi ensihuollon olevan vapaaehtoinen ja ettei sillä ole mitään vaikutusta takuuseen yms. Kannattaako mielestäsi autoa käyttää ensi huollossa vai ei ? Kuulosti nimittäin siltä että ainut asia mitä siellä tehdään on öljynvaihto.

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa olen sitä mieltä, että aivan uuden auton moottoriöljyjen uusiminen ei pahasti haittaisikaan, mutta jos huollon ilmoitetaan olevan vapaaehtoinen, se tarkoittanee, ettei siellä ole pakko käydä. SIellä huollossa tehdään sen öljynvaihdon lisäksi toinenkin, paljon oleellisempi temppu. Siellä myös rahastetaan.

Useimmissa autoissa ei enää ole sitä ensihuoltoa, joka tehdään n. 1000-2500 km tienoilla. Paljon ajavalle se on aikamoinen riesa.

Esimerkiksi meillä on Kestotestiin tullut Citroën C5, joka pitäisi viedä 1500-2500 km kohdalla huoltoon. Aluksi kilometrejä kertyi hyvin hitaasti. Sitten yhtäkkiä kilometrejä tulikin reilusti. Autossa on nyt (13.2.) mittarissa 2600 km, ja Vehosta luvattiin huoltoaika vasta kahden viikon päähän. Nyt auto on yllättäen lähdössä keikalle pohjoiseen ensi viikolla, joten huolto tulee menemään oikein reilusti yli.

Huoltokirjassa ei sanota tästä huollosta mitään poikkeavaa, joten pitää tietenkin lähteä siitä, että kun autoa ei nyt saada huoltoon ohjeen mukaisilla kilometrimäärillä, takuun voimassaolo vaarantuu.

Vehon huoltokorjaamokapasiteetti on ilmeisesti hieman niukasti mitoitettua. Sama ilmiö on esiintynyt joissakin muissakin merkeissä, esimerkiksi 80-luvun alussa Kestotestissämme olleeseen Volvo 343:een olisi ensihuolto pitänyt tilata kaksi viikkoa ennen auton luovutusta!

Citroënin ensihuollossa ei huoltokirjan mukaan vaihdeta öljyjä, ja korjaamolta kerrottiin, että “ei se niin tarkkaa ole, siellä tehdään vain tarkastuksia”. Tulee mieleen, että ensihuollolla halutaan lähinnä opettaa asiakas löytämään varmasti tiensä korjaamolle.

Julkaistu: 10.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.