Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 825

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, olisiko mahdollista ottaa kesä- ja talvirengas testeihin mukaan pari talvea tai kesää ajettu rengas-sarja. Minua ainakin kiinnostaisi kuinka suuri ero renkaille tulee.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulumisen vaikutus olisi todellakin kiinnostava asia selvittää, järjestys saattaa hyvinkin muuttua siitä mikä se on uusilla renkailla. Teoriassa käytettyjenkin testaaminen tietenkin olisi mahdollista, mutta käytännössä tuo on aika hankalaa ja ennen kaikkea hyvin kallista.

Testiä varten renkaiden pitäisi olla hyvin kontrolloidusti kulutettuja, joten ne pitäisi ajaa valvotuissa olosuhteissa samoilla autoilla. Tasaisen kulumisen aikaan saamiseksi renkaita pitäisi vaihtaa tiuhaan tahtiin autosta toiseen. Myös rengaspaineista pitäisi pitää todella hyvää huolta, että kuluminen olisi tasapuolista kaikille mukana oleville renkaille. Käytännössä siis pelkästään tuota valvontaa varten pitäisi palkata yksi ammattimies.

Lopullisesti tuon asian kaataa se, että jatkuvasti tulee markkinoille uusia rengasmalleja. Niinpä pari vuotta vanhoissa renkaissa olisi jo mukana sellaisia, jotka ovat jo siirtyneet historiaan.

Julkaistu: 12.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.