Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 821

Kysymys:

Omistan Pösö 309 vuosimallia 91. Usein kun ajelen, edestä kuuluu vikinää (samanlainen ääni kuin vanha keinu pitää). Äänen tempo nopeutuu vaudin mukana. Ääni ei kuulu alle 30-40km/h. 80 vauhdin vikinä ei poikkea kauheasti 120 äänestä(40:stä 80:een kyllä). Ääni kuuluu vaikka olisi vaihde päällä tai ei ja kytkin missä asennossa vaan. Kyseessä ei ole hihnakaan (eri ääni).

Eli tarkennus, ääni kuuluu vain silloin kun ajan suoraan ja yli 30-40km/h. Jos jarrutan tai käännän jonkin verran johonkin suuntaan ääni lakkaa.

Kuulostaisi tulevan etu vasemmalta. Etu vasen vetonivelen suojakumi oli vaihdettu pari viikkoa enen äänen ilmestymistä. Tämmöinen ääni kuulemma voi tulla vanhoista jarru kilvistä, mutta kuin pösössäni ei semmoisia kuulemma ole. Mitäköhän ois vikana? Kiitti etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo äänen häipyminen käännettäessä on mielestäni merkki siitä, että jarrupalat voisivat olla syynä. Kun autoa käännetään, jarrulevy heilahtaa sivuvuunnassa sen verran, että jarrupalat joutuvat siirtymään, ja tämän jälkeen ne eivät enää hankaa edes satunnaisesti jarrulevyihin.

Levyjarruissa ei jarrupaloilla ole mitään erityistä palautusmekanismia, esim. jousta, ne palautuvat joko tiivisteiden jouston vetäminä tai sitten tuon mainitun heilahduksen ansiosta. Jos jarrusylinterit alkavat jumittua, juuri tuollainen voisi olla ensimäisiä oireita asiasta. Suosittelisinkin puhdistuttamaan etujarrut, nyt vielä hommasta voi selvitä pelkällä tiivisteiden ja suojakumien vaihdolla – toki myös jarrupalat kannattaa saman tien uusia.

Jarrukilvet ovat ns. äänettömiä yhtiökumppaneita, ne ovat vain suojalevyjä, eivätkä aiheuta ääniä, ellei niitä ole rutattu siten, että ne ottavat kiinni johonkin.

Julkaistu: 12.2.2002