Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 82

Kysy autoista - kysymys 82

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoverolain 3§ mukaan käytettynä maahantuotuun henkilöautoon saa vaihtaa 33% osista. Mikäli -osuus ylitetään,ajoneuvo verotetaan uudelleen ensikertaa käyttöön otettavana. Erään autoalan lakimiehen mukaan pykälä on edelleen voimassa. Mitä tapahtuu jos em. auto joutuu liikennevahinkoon ja osista vaihdetaan yli 33. Saako viranomainen tiedon virkateitse esim. vakuutusyhtiön kautta. Vai onko “kärähtäminen” sattumanvaraista. Onko tiedossanne tapahtuneita esimerkkejä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarkka sanonta ko. pykälässä on, että jos 33 prosenttia tai enemmän sen osista vaihdetaan. Suurin salittu prosenttimäärä siis on 32,9 %.

Kärähtäminen on sattumanvaraista, mutta jos työn teettäjänä on vakuutusyhtiö, siellä kyllä asia osataan ottaa huomioon. Käytännössä tästä seuraa, että auto menee helpommin lunastukseen. Vakuutusyhtiöt ovat jonkin verran nurisseet korinvaihtoautojen prosenteista, käytännössähän saattaa olla niin, että johonkin autoon ei voida laillisesti vaihtaa edes puskuria ilman että prosentit ylittyvät.

Erilainen prosentti Suomeen uutena ja käytettynä tuoduille olisi seuraavan EY-tuomioistuimeen johtavan valituskierroksen aihe.

Julkaistu: 7.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.