Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 817

Kysy autoista - kysymys 817

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä on totuus Torsenista?TM:n nelivetovertailun yhteydessä väitettiin ettei quattro pysty siirtämään voimaa taakse mikäli etuakseli on liukkaalla ja taka-akseli pitävällä pinnalla. Käytössä moista ongelmaa ei kuitenkaa ole havaittu edes vanhemmissa EDS:ttömissä Torsen-quattroissa ja Audi pärjäsi ko. vertailussakin todella hyvin niin luistonestot päällä kuin ilmankin.Entä kytkeytyykö elektroninen tasauspyörästönlukko myös pois ESP:n mukana? Sehän vaikuttaa myös nelivedon etenemismahdollisuuksiin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Totuus on, että kyllä Torsen pystyy tuossa tilanteessa siirtämään voimaa pitäville pyörille kunnossa ollessaan. Sitä vartenhan se on autoon laitettu. Jos kyseessä olisi tavallinen “liukas” tasauspyörästö, tilanne olisi toinen.

Elektroninen tasauspyörästön lukko toimii Audissakin siten, että sutivia pyöriä jarrutetaan. Se ei suinkaan kytkeydy ESP:n mukana pois. Vetoluistonesto tai sutimisenesto ASR toimii vähän samaan tapaan kuin tuo EDS, mutta siihen on liitetty myös moottorin tehon säätely. Jos pyörät lyövät tyhjää, moottorin tehoa leikataan. Huonoissa olosuhteissa ASR haittaa menoa, mutta EDS sallii pyörien lyödä tyhjää, kunhan vain sutivat samaan tahtiin kummallakin puolella.

Julkaistu: 13.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.