Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 812

Kysy autoista - kysymys 812

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan Citroen Xantia 1.8 16v Break, vm -98 ja kysymykseni koskee airbag merkkivalon toimintaa. Valo saattaa joskus vilkkua käynnistyksen jälkeen tai voi syttyä kesken ajon. Ohjekirjassa sanotaan, että “häiriön sattuessa valo vilkkuu ensin 5 min, jonka jälkeen se jää palamaan. Jos taas valo ei pala tai palaa koko ajan, ei järjestelmä toimi”. Vika voi olla poissa päiväkausia ja sitten ilmaantua uudelleen. Useasti auttaa, kun auton sammuttaa ja vähän ajan päästä käynnistää uudelleen ,jolloin vika voi olla poissa pitkäänkin. Merkkiliikkeessä epäiltiin ohjauspyörässä olevaa kääntölevyä mahdolliseksi vian aiheuttajaksi, mutta on kuulemma tosi harvinainen. Mielestäni vian pitäisi tällöin tulla esille rattia käännettäessä, mutta syy yhteyttä ei tunnu olevan. Onko kotikonsteja saatavilla ongelman ratkaisuun muita kuin lampun poistaminen? Merkkiliikkeen hinnat hirvittävät.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lampun poistaminen toki poistaa merkkivalon mutta ei varsinaista ongelmaa. Toimimaton turvatyyny taas on paljon pahempi kuin tyhjä varapyörä, sillä tyynyn tuoma lisäturva saattaa kolarin sattuessa olla todella tarpeen.

Ikävä kyllä, juuri tuollaisia ne uuden autoelektroniikan viat ovat, ilmenevät koska sattuu ja ovat tästä syystä äärimmäisen vaikeita korjata. Kuvaan kuuluu, että korjaamolla vika ei ilmaannu koskaan.

Merkkivalo jää palamaan, koska auton elektroniikkajärjestelmät suorittavat alkutarkistuksen aina, kun virta kytketään päälle. Jos sähkö ei tuolloin kulje tyynylle saakka, merkkivalo syttyy ja jää palamaan. Samalla ohjauselektroniikka toteaa, että turvatyyny ei toimi, joten todennäköisesti törmäystilanteessa tyynyä ei edes yritetä laukaista.

Turvajärjestelmien toimintaa ei aina tarkisteta enää ajon aikana, mutta tuo valon syttyminen kesken ajon kyllä viittaisi siihen suuntaan.

Valitettavasti mitään muutakaan kunnollista keinoa kuin käynti merkkikorjaamolla ei ole olemassa, turvajärjestelmät ovat hyvin pitkälle merkki- tai jopa mallikohtaisia, joten ainakaan vielä ei niihin erikoistuneita yleiskorjaamoita ole ainakaan kovin taajassa. Itse sinne ei kannata mennä sörkkimään, voi räjähtää tyyny silmille, vielä pahempi seuraus voi olla se, ettei tyyny tosi paikan tullen toimikaan.

Julkaistu: 16.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.