Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 808

Tapio Ketonen

Kysymys:

Pientä autoilijaa mietityttää tuleva autoverouudistus. Kerropa, miten Ruotsi pystyi luopumaan käytettyjen autojen verotuksesta, kuten olen muutamasta artikkelista lukenut ja miksei Suomi halua/voi seurata esimerkkiä? Lopuksi annapa villi veikkaus millaisella aikataululla ja odotuksilla uuttaa verotusta kannattaa odottaa.Nimim. Auto Saksasta

Näytä vastaus

Vastaus:

Miksi Ruotsissa autoveron poisto oli mahdollista? Jos luet Tuulilasi-lehteä, niin olet varmasti jo löytänyt vastauksen tähän kysymykseen. Ruotsin valtion verotuloissa autoverolla ei ollut koskaan yhtä suurta vaikutusta kuin autoverolla on edelleenkin Suomen valtion budjetissa. Siksi siitä oli helpompi luopua. Sen sijaan Ruotsin oli huomattavasti vaikeampi luopua EU:n vaatimasta Ruotsin kansallisesta alkoholin verotuksesta kuin Suomen, vaikka tämäkin seikka aiheutti suuria pulmia Suomessa. Ruotsi neuvotteli tästä asiasta sekä muutoksen aikataulusta erittäin kovasti EU:hun liittyessään, ja vielä jälkikäteenkin asiasta käytiin ylimääräinen kädenvääntö. Asiaan kun liittyy myös alkoholin myyntimonopoli. Senkin Ruotsi (ja myös Suomi) hävisi. Kiinnostavaa on se, että autoja EU:ssa saa verottaa kansallisesti, mutta alkoholia ei.

Aikataulu:EU:n tuomiostuimen odotettiin antavan päätöksensä kaikkien tiedossa olevien seikkojen perusteella jo tammikuussa Suomen autoveroa koskevasta valituksesta. Sitä ennakoiva EU:n julkisasiamies kanta saatiin jo viime marraskuussa. Nyt on syntynyt hyvin erikoine tilanne, koska aikataulu ei ole edennyt “normaalivauhtia”.

EU:n tuomiostuin antaa julkisuuteen käsittelylistan, jossa on aikataulu siitä, milloin erilaisia asioita käsitellään ja niistä annetaan päätös. Vastoin ennekko-odotuksia Suomen autoverolaki ei ole ilmestynyt vieläkään asialistalle! Tuomioistuimen ei tarvitse kertoa julkisuuteen syitä sille, miksi asia venyy ja vanuu.

Sisäpiireissä tiedetääm, että Suomessa ollaan valmiita hyvinkin nopeaan asioiden käsittelyyn heti, kun EU:n päätös tulee.

Näillä näkyminen ennusteeni on, että uusi autoverolaki on voimassa huhti-toukokuusta alkaen.

Jorma Viitanen

Julkaistu: 17.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.