Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 80

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ajatellut tuoda käytetyn auton Saksasta. Katsellessani autojen hintoja saksalaisilta nettisivustoilta, hintojen perässä lukee usein MwSt. ausweisbar (tai VAT Reclaimable). Merkitseekö se sitä, että ostaessani auton tuodakseni sen Suomeen, voin vähentää netissä näkemistäni hinnoista vielä Saksan ALV:n? Ymmärtääkseni se on 16 % sielläpäin. Tuollainen vähennyshän tekee auton hakemisesta entistäkin kannattavampaa! Mikäli ALVit saa vähentää, miten käytännössä menetellään? Maksetaanko ALV oston yhteydessä ja peritään Saksan rajalla takaisin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä voit, jos olet arvonlisäverovelvollinen. Myyjä voi jättää alv:n perimättä, mutta silloin hänen on liitettävä verottajalle annettaviin tietoihin ostajan alv-tunnus. Yksityinen ostaja joutuu aina maksamaan veron, mikäli hän on EU-maasta. Esimerkiksi venäläiset voivat saada kotimaahansa viemistään autoista alv:n palautetuksi.

Käytännössä suomalainen ostaja voi tehdä vähennyksen vain ostaessaan kuorma- tai pakettiautoa, sillä meillä esimerkiksi työsuhdekäytössä olevista henkilöautoista peritään alv. Jos henkilöauton kuluista halutaan vähentää alv. autolla ei saa ajaa lainkaan yksityistä ajoa. Jos tästä kerrankin kärähtää, niin sakkoa tulee ja verot heti maksettavaksi.

Julkaistu: 7.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.