Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 787

Kysymys:

Kerropa, mikä on ongelmana kun vitos vaihde ei pysy päällä. Autoni on Nissan primera 1.6 slx 16v farmari vm.93 atolla ajaessa tasaisella vauhdilla kaikki on ok. mutta jos vitos vaihteella rupeaa esim. nostamaan nopeutta hyppää vaihde pois päältä. Autolla on ajettu 220tkm. Miten korjata, onko kallista ja yms.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä ei kyllä kuulu tyyppivikoihin, se on sellainen, joka voi tulla mihin autoon tahansa.

Vaihde voi hyppiä päältä lähinnä parista syystä. Ensinnäkin, jos vaihde ei ole kunnolla päällä. Vaihteensiirtimissä on jousikuormitteinen lukitus, jonka tehtävä on estää, ettei siirrin päästä kytkentärengasta täräyksen tai muun syyn takia luistamaan ja vetämään vaihdetta vapaalle. Jos vaihde ei ole kunnolla päällä, vaihde voi luiskahataa pois päältä. Mikäli autolla on ajettu kauan siten, että vaihde ei ole ollut kunnolla kytkettynä, siirtoholkki, kytkentähampaat tai molemmat ovat voineen kulua vinoiksi. Ensiksi kannattaa kokeilla siirtomekanismin säätämistä sen varmistamiseksi, että vaihde varmasti loksahtaa lukitukseensa.

Toinen syy voi olla se, että vaihteiston laakeroinnissa on jotakin vikaa, ja akselit sekä hammaspyörät ovat väärässä asennossa. Viitosvaihteella rasitus on suurin ja rattaat ovat vaihteiston päässä, joten sillä vika ilmenee ensiksi.

Selvyys löytyy vasta, kun vaihteisto avataan. Oli vika kumpi tahansa, lähtökohta on, että kalliiksi tulee. Tuon ikäiseen autoon saattaa kuitenkin jo löytyä uusi vaihteisto purkamolta. Vaihteiston korjaaminen tulee useimmiten hyvin kalliiksi, osat maksavat todella paljon.

Julkaistu: 21.2.2002