Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 781

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,onko mahdollista tehdä tekniikan vaihto 93-vuoden golf 1,4 cl 3d ml.152000 autoon?Tekniikka tulisi Saksalaisesta 92-95 vr6 golffista .Eli saako prosenttien puitteissa auton vastaavaksi? Entä lisääkö ilmastointi, ohjaustehostin ym.lisävarusteet prosentteja ?Mitkä osat tulee vaihtaa ?Jos Saksasta ostaa taxfree korinvaihtoauton, niin joutuuko maksamaan Suomeen jotain veroja?Ja vielä;mitähän se VAT reclaimable tarkoittaa myynti-ilmoituksessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kelataanpa vähän takaperin, eli tuo VAT on lyhenne sanoista Value-Added Tax eli suomeksi arvonlisävero. Jos ostat yksityishenkilönä jotakin, tällä ei ole merkitystä, mutta yritykset ja ALV-verovelvolliset, joiden toimialaan tuollainen kauppa kuuluu, voivat saada hintaan sisältyvän alv:n palautuksena.

Jos ostat Saksasta auton, siitä ei mene mitään veroja ennen kuin joko auto rekisteröidään Suomeen tai sitten kärytään ajamisesta autolla ilman autoveron maksamista.

Ennen kuin ryhdyt edes suunnittelemaan osien vaihtamista laajemmassa mitassa, tutustupa lakipykäliin. Prosentit sun muut autoveroon liittyvät löytyvät osoitteesta www.finlex.fi löytyvästä Valtion säädöstietopankista hakemalla liikenneministeriön päätöksen numerolla 167/1997.

Lisäksi auton pitää muiltakin osiltaan vastata sitä VR6-mallia. En tiedä, mitä kaikkea pitää vaihtaa, mutta arvelen että paljon. Moottorin ja vaihteiston lisäksi pääosin etuakselisto menee uusiksi, samoin taka-akselisto. Korissa saattaa olla vahvikerakenteita, joten rakenteet on muutettava vastaamaan rakentelun lopputuloksena syntyvää mallia. Siinä tuo 50 prossan raja alkaa tulla lähelle. Eli vähän pahaa pelkään, että ei kannata.

Julkaistu: 23.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.