Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 780

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mistä voisi johtua Audi 100 89 tuulilasinpyyhkimen tihkuasennon toimimattomuus. Myös kertapyyhkäisyllä pyyhkimet voivat jäädä välille. Kokeilin vaihtaa relettä, mutta sillä ei ollut vaikutusta.Mittaritaulu myös sekoaa aika-ajoin siten, että vasenta vilkkua käytettäessä taulu näyttää oikeaa ja päinvastoin. Vilkut sinänsä toimivat oikein. Molemmat vilkkuvalot saattavat palaa yhtäiakaa himmeänä ja pitkien valojen merkkivalo vilkkua jompaa kumpaa vilkkua käytettäessä. Purin mittaritaulun, mutta en löytänyt piirikortilta ainakaan mitään ilmiselvää kylmäjuotos tai muuta vikaa.Vika ilmaantuu ja katoaa itsestään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuollainen hämärästi hehkuva valo viittaa yleensä maadotusvikaan. Valo maadottuukin jonkin toisen valaisimen kautta.

Jos esimerkiksi samassa valaisinyksikössä on vilkku ja ajovalo, ja yksikön maajohto on irti tai hapettunut, virta tulee vilkun polttimolle ja pääsee sieltä edelleen maajohtoon. Maajohdosta se kulkeutuu kaikkien samaan pisteeseen maadotettujen valaisimien polttimoiden kautta muiden valaisimien virtakaapeliin ja virtakaapelin kautta polttimon läpi toimivan maadotuksen kautta runkoon. Aika monimutkainen reitti siis!

Lasinpyyhkimen tihkuasento ja myös kertapyyhkäisy toimivat yleensä siten, että rele tai käyttövipu antaa vain lyhyehkön alkusykäyksen virtaa pyyhkimille. Pyyhkimien automaattipalautus hoitaa pyyhkimet takaisin perusasentoon. Pyyhkimen moottorissa on pieni mikrokytkin, joka yhdistää moottorille menevän virran jatkuvasti. Ainoastaan lepoasennon kohdalla kärjet ovat auki, ja tällöin moottori pysähtyy, ellei se saa virtaa muualta. Jos tämän mikrokytkimen kärjet ovat likaantuneet, kuten vanhassa autossa usein käy, pyyhkimet eivät palaudu itsekseen vakioasentoon eivätkä tihku tai kertapyyhkäisy toimi.

Julkaistu: 24.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.