Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 779

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Peugeot 106 -92 johon ilmestyi viime viikolla mielenkiintoinen ongelma:

Tyhjäkäynnillä kone kuumenee ja lämmintä ilmaa ei tule sisälle. Kun kierrokset nostaa yli 2000rpm laskee koneessa vähitellen lämmöt normaaleiksi ja sisällekin saa lämmintä ilmaa.

Matka-ajossa lämmöt pysyvät normaaleina, mutta kaupunkiajossa ongelma on jokseenkin inhottava…

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikuttaisi siltä, että moottorissa saattaa olla alkava kannentiivistevika. Jäähdytysjärjestelmään pääsee palamiskaasuja, jotka saavat aikaan nestekiertoa häiritsevän kaasukuplan.

Suosittelen pikaista käyntiä korjaamolla tai vaikkapa Autotohtoriasemalla testauttamassa, vuotaako kannentiiviste. Se todetaan jäähdyttimen täyttöaukkoon asetettavalla testauslaitteella, jossa oleva neste reagoi jäähdytysnesteen joukosta putkahtelevien palamiskaasujen kanssa ja muuttaa väriään.

Kannentiivistettä vaihdettaessa olisi hyvä myös tarkistaa kannen suoruus, vaikka konetta ei ajettaisikaan niin pitkälle, että se vaurioituu ylikuumenemisen takia. Itse olen aina alumiinikannen irrotettuani käynyt sen kanssa koneistamossa, jossa tiivistyspinnasta on hiottu erittäin ohut lastu pois. Tämä varmistaa kannen suoruuden ja pinnan puhtauden.

Julkaistu: 24.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.