Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 776

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mua kiinnostaa sellainen jutska. että eikö matkamittarivirhe ole suhteessa nopeusmittarin virheeseen? Ainakin mm. Volvo V70:senkin kestotestissä ei ollut mielestäni suhteet oikein. Siis miten oikean matkan saa selville? Entä miten ajotietokone ottaa huomioon matkamittarivirheen ja näin ollen kulutuksen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Me saamme oikean matkan selville siten, että tiedossamme on muutamia tieosuuksia, joiden pituuden olemme selvittäneet metrin tarkkuudella Tiehallinnosta (tai itse asiassa sen edeltäjältä Tielaitokselta). Kun matkamittarin näyttämää matkaa verrataan tähän oikeaan tietoon, saadaan virhe selville.

Matka- ja nopeusmittarien virhe riippuu yleensä toisistaan, matkatieto kumpaankin tarkoitukseen saadaan samasta anturista. Matkamittari on nykyisin useimmissa autoissa digitaalinen, ja sen näyttämä olis mahdollista saada hyvinkin tarkaksi. Nopeusmittarin näyttö on perinnesyistä edelleen mekaanisesti kääntyvä osoitin, ja sen toiminnassa voi ola pientä epäloogisuutta. Useimmiten nopeusmittarin virhe suurenee nopeuden kasvaessa.

Mittarien tarkkuutta heikentää myös se, että määräysten mukaan nopeusmittari ei sa näyttää missään olosuhteissa liian pientä nopeutta. Se saa näyttää enintään 10 % 4 km/h todellista suurempaa nopeutta. Niinpä näyttämät yleensä säädetään tehtaalla siten, että millä tahansa vaihtoehtoisella rengaskoollakin näyttämä pysyy noissa rajoissa. Vielä toistaiseksi ei tarjolla ole ollut hienosäätöä matkamittarin näyttämään, vaikka kalibrointimahdollisuus olisi helppo lisätä järjestelmään.

Ajotietokon ei huomioi mittarivirhettä, joten se sisältyy aina mittarin näytämään lukemaan. Jos matkamittari näyttää esim. 2 % liikaa, oikea tulos on ajotietokoneen näyttämä lukema lisättynä 2 prosentilla.

Julkaistu: 24.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.