Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 767

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko 95 ja 98 bensoilla muuta eroa, kuin lisäaineella tehty oktaaniluvun ero. tuttavapiirissäni on syntynyt kova kädenvääntö asiasta. eräät ovat sitä mieltä, että ajettaessa 98:lla saavutetaan merkittäviä etuja(pienempi kulutus, moottori kestää paremmin, enemmän tehoa ym. ym.), vaikka valmistaja olisi katsonut 95:n riittävän ko. moottoriin. itse olen sillä kannalla, ettei mitään lisäarvoa saavuteta “liian korkeaoktaanisen” bensan käytöllä. siis miten se asia nyt oikeesti on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kukin tulkoon autuaaksi omalla uskollaan, mutta korkeampi oktaaniluku tuo lisätehoa vain silloin, jos moottorissa on nakutustunnistin. Jos nakutustunnistinta ei ole, moottori voi kestää 98:lla paremmin, jos se nakuttaa sillä bensalla vähemmän.

Myös suorituskyvyn ja kulutuksen kannalta voi olla parempi käyttää 98-oktaanista siinä tapauksessa, jos oktaaniluku 95 ei kunnolla riitä.

Julkaistu: 27.2.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.