Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 753

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Opel Vectra 2.0 sport -96:en tyyppiviat. Ja paljonko toi 2.0 Eco Tec kone sais viedä öljyä? Onko 3 litraa 10 tuhannella liikaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä valitettavasti osaa antaa kovin tarkkaa vikalistaa. Meillä aikanaan petti Kestotestiautosta mm. ohjaustehostin, se alkoi vuotaa öljyä ja jouduttiin uusimaan. Myös toinen vetoakselin akselitiiviste eli stefa meni kättelyssä uusiksi.

Tuö öljynkulutus on aika hankala homma. Yleensä valmistajat ilmoittavat 50-luvun peruna, että normaali öljynkulutus on suuruusluokkaa 0,5 l/1000 km. Kymppitonnilla sitä siis saisi mennä viitosen verran eli toista kannullista. Siinähän tuo öljykin sitten samalla vaihtuu, koska koko öljymäärä lienee jotakin neljän litran luokkaa.

Tuollainen kulutus ei kuitenkaan ole tänä päivänä normaalia eikä siedettävää. Mielestäni autossa on tuolloin vikaa. Ensinnä tulevat mieleen männänrenkaat, ne ovat joko kuluneet tai todennäköisimmin pikeytyneet ja juuttuneet kiinni, jolloin ne eivät puhdista sylinterien seinämiä. Öljy jää seinämiin, joutuu sieltä palotilaan ja palaa pois.

Ensiapua voi etsiä kemiallisesta käsittelystä, esimerkiksi korjaamoissa tehtävä Forte-käsittely saattaa auttaa, mutta jos tilanne on pääsyt pahaksi, ainoa keino on avata moottori, irrottaa männänrenkaat ja raaputtaa ne sekä rengasurat mekaanisesti puhtaiksi.

Julkaistu: 4.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.