Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 747

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,onko testattu tai oisko teoreettistä pähkäilyä 4 vetosysteemeistä ja niiden ajokäyttäytymisestä pitävällä alustalla ja siirryttäessä liukkaalle. On olemassa esim. Jeepin Command Trac Diesel versioissa sekä SelectTrac bensaversiossa. On selvää että ST olisi käytännöllisempi kun vaihdellaan ajopintaa, mutta vaikuttaako se kulutukseen? Taas Suomessa (Euroopassa) Diesel on halutumpi, ja sen CT systeemiä ei saisi käyttää pitävällä alustalla. Kysymys: onko aiheutumassa tilanteita autonhallintaan kun mennään vauhdista 2-veto(takapyörät)päällä esim. alle 80km/h nopeudesta kiinteään nopeaan nelivetoon, miten suora ja mutkakäyttäytyminen muuttuu (aliohjautuuko).Mikä on teidän kokemuksenne ?Olisi kiva kokeilla jääradalla eri tilanteita.

t.Köpi

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiinteän nelivedon käyttö maantieajossa rasittaa voimansiirtoa, koska kuoppien ja joustoliikkeen takia etu- ja taka-akselien pyörimisnopeus vaihtelee hieman koko ajan. Keskitasauspyörästöä käytetään tasaamaan tästä aiheutuvia voimansiirron pyörimisnopeuseroja. Ellei tätä mahdollisuutta ole, voimansiirrossa esiintyy koko ajan edestakaisia voimia, sillä viime kädessä se jousto etsitään sitten vaikka renkaan ja tien väliltä luiston muodossa.

Siirtyminen takavedosta nelivetoon muuttaa auton käytöstä ratkaisevasti. Takavedolla auto käyttäytyy tyypillisen takavedon tapaan eli on herkkä lähtemään takapyöräluistoon. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että takapyörät lyövät paljon herkemmin tyhjää, kun kaikki voima siirretään niiden kautta.

Maasturin ajokäytös liukkaalla on kyllä hyvin arvaamatonta, sillä korkea painopiste tekee käytöksen vähän äkkinäiseksi. Kiinteä neliveto antaa jonkinlaista tanakkuuden tuntua, mutta tuntuma voi olla hämäävä, itse asiassa jopa vaarallinen. Aluksi auto menee tanakasti, sitten pito äkkiä häipyykin laakista.

Auton peruskäytös kaarteessa riippuu etenkin liukkaalla kelillä sen painonjakautumasta. Jos auto on raskaskeulainen, se pyrkii aliohjautumaan eli puskemaan. Kaasun käytöllä se saadaan peräluistoon paitsi takavedolla, useimmiten myös nelivedolla.

Julkaistu: 4.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.