Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 730

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,miksi juuri japanilaisautot kärsivät eniten laturin tasasuuntaajavioista? voiko asiaan vaikuttaa mikään muu, kuin heikko laatu? eikös vaihtovirtalaturi säädä staattorikäämin lämpenemisen avulla maksimivirtansa? eli insinööri on suunnitellut sen siten , ettei sitä voi rikkoa ylikuormittamalla

Näytä vastaus

Vastaus:

No enpä tiedä kärsivätkö ne japanilaiset poikkeuksellisen paljon niistä tasasuuntaajavioista. Kyllä niitä tasureita paukkuu muistakin. Mutta tietysti kustannustietoiset japanilaisekonomit ovat laskeneet, että muutama jeni säästyy, jos mitoitus vedetään aivan rajoille. Lisäksi pitää muistaa, että Japanissa autot romutetaan varsin nuorina, reilusti alle kymmenvuotiaina. Ei niiden siis tarvitse niin kovin pitkään kestääkään. Ja kyllähän meillä kylmäkäynnistysten jälkeen auton laturikin on aika kovilla.

Julkaistu: 5.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.