Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 728

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ilmoitukseni tyyppiviasta koskien Seat Cordoban kytkinvaijeria, joka on julkaistu tällä palstalla päivämäärällä “Lähetetty: 07.02.2002 Vastattu: 07.02.2002” saa nyt yhden lisää vikoja seurakseen.

Tuulilasin pyyhkijän viiksi on sanonut sopimuksensa irti ja uusi maksaa ruhtinaalliset 700 mk. Korjaamolle soittaessani tiedettiin heti mistä on kyse ja perään kuului “Joo, tämä on tuttua, näitä on mennyt viime aikoina”. Näin punaista kun kuulin tuon, sillä tyhmempikin tajuaisi, että kyseessä ei ole pelkästään satunnainen ongelma.

“Tuleeko tämä viiksivika olemaan samaa luokkaa kytkinvaijerin kanssa, että niitä menee kolme kappaletta vuoteen” -kysyin, johon korjaamovastaava sanoi; No ei ehkä ihan niin montaa, mutta menee niitä kumminkin silloin tällöin."

Tästä asiasta suivaantuneena aion TAAS kertaalleen kirjottaa maahantuojalle, Auto Spanille ja ilmoittaa tyytymättömyyteni, seuraavaksi marssin autokauppaan erilaisia vaihtoehtoja pohtimaan.

Miksi lapsen kengissä oleva auto pitää tuoda markkinoille, jos / kun tuotekehittely on vielä ihan alkutekijöissään ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos omistat auton yksityishenkilönä, voisit mielestäni vaatia uutta osaa ilmaiseksi kuluttajansuojalain 5. luvun 12. pykälän perusteella. Tuo lainkohta kuuluu seuraavasti: Tavaran on lajiltaan, määrältään, laadultaan, muilta ominaisuuksiltaan ja pakkaukseltaan vastattava sitä, mitä voidaan katsoa sovitun.

Jos muuta ei voida katsoa sovitun, tavaran tulee:

———————-

5) kestävyydeltään ja muuten vastata sitä, mitä kuluttajalla yleensä on sellaisen tavaran kaupassa perusteltua aihetta olettaa.

Uuden auton ostajalla on mielestäni perusteltua syytä olettaa, ettei vilkkuviiksi katkea muuten kun väkivaltaisen käsittelyn seurauksena. Toki voi olla vaikea osoittaa, että käsittely on ollut asianmukaista. Kytkinvaijeriin tuo sopii vieläkin paremmin, ja siinä taas lienee vaikea osoittaa, että käsittely voisi olla väärää.

Prosessi vain on toivottoman pitkä ja hidas, mutta eipä tuo paljon ota ellei annakaan. Kunnallinen kuluttajaneuvoja auttaa prosessin liikkeellepanossa.

Julkaistu: 6.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.