Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 709

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,milloin kauppoihin saapuu Saabin uusi 9-3 X malli?Ja missähän hinnoissa ko. auto tulee pyörimään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tähän kysymykseen ei ole olemassa oikeaa vastausta. Saabin 9-3 X on tutkielma tai “konsepti”, jolla autotehdas virittää ostajien mielenkiintoa. Samalla tutkitaan varmasti tarkoin, josko tällainen auto tehtäisiin.

Saabin tuotantomäärät ovat niin vähäisiä, että autotehdas on GM:n tarkassa syynissä koko ajan. Joko valmistusmääriä on saatava nousemaan – tai autotehtaalle on tehtävä jotakin hyvin olennaista. Ikävä kyllä 9-3 X on segmentissä, jonka koko ei ole kovin suuri, mutta maailmalta löytyy kyllä ostajia. Tässä on koko jutun suurin juju. Autosta voisi rahastaa kunnon hinnan.

Emme voi sanoa, koska tällainen auto tulisi kauppaan, ja mitä se maksaisi. Mutta ainahan voi “pekuleerata”, kuten Juha Mieto sanoo. Veikkaanpa, että tämänkaltainen auto tulee Saabin tuotanto-ohjelmaan lähimmän kolmen vuoden aikana. Sen kiintopisteinä ovat Volvon uusi pikkuauto (joka tuodaan Golfin kokoluokkaan), BMW:n pikkuauto (Golfin kokoluokkaan), Audi A3 ja vastaavat autot. Erikoisuuksiensa ansiosta nelivetoversio tulee maksamaan saman kuin Audin S3. Mutta Saab varmaan alkaa valmistaa autosta myöhemmin myös etuvetoversiota, joka sekin maksaa paljon, mutta alkaen hinta jää kuitenkin alle halvimman Saab 9-3:n. Saabin ei kannata valmistaa Opel Astran kaltaista tavanomaista pienehköä perheautoa, vaan auton pitää tarjota jotakin erikoista, muutoin Saabin imago kärsii – eikä autosta voisi pyytää sellaista hintaa, joka siitä on pakko saada.

Huhtikuun Tuulilasi-lehdessä käsitellään muutoinkin konseptiautoja. Tuntuu siltä, että niiden laajamittainen esittely kaikkien mahdollisten valmistajien toimesta autonäyttelyissä alkaa saada “huijauksen” makua.

Julkaistu: 11.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.