Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 708

Tapio Ketonen

Kysymys:

Iso kiitos vastauksesta “ruostekysymykseen”; jaksaisitko vielä kommentoida case Toyota Avensis Versoa – tämä ei varmaankaan ole enää “yleisesti kiinnostava juttu”, mutta kun satun harkitsemaan ko. auton hankintaa…juttu löytyy seuraavasti:

www.vibilagare.se/Rostregistret/toyota_avensis_verso.htm

Yritän ymmärtää lausunnon käytännön merkitystä ja lisäksi, jos päädyn hankkimaan ko. auton, mitä sen kanssa tulisi tehdä mitä ruostesuojaukseen tulee…

Noin laajempana kysymyksenä: ruotsalaisten jutuista on aika vaikea näin maallikon saada otetta mikä seikka on johtanut mihinkin arvosanaan ts. esim. miksi VW:t ovat niiiin hyviä ym.

Suuret kiitokset etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuten totesin, arviot on tehty asiantuntemuksen ja laajan kokemuksen perusteella, eikä ole syytä epäillä niitä paikkansapitämättömiksi. Avensis Verso saa moitteita oelmattomasta suojauksesta, galvanoitujen peltien päälle ei ol ruiskutettu maalin lisäksi mitään. Tutkija on myös löytänyt alustasta teknisesti varsin epäilyttäviä kohtia, joissa on jopa neljä peltiä päällekkäin ilman mitään suojausta tai täytettä niiden välissä. Myös monien saumojen täyttö on jäänyt tekemättä.

Ruotsalaisten mielestä Toyota on ottanut kovan riskin luvatessaan autolle 12 vuoden puhkiruostumattomuustakuun, se perustuu ilmeisesti pelkästään uskoon liian ohueksi arvioidun galvanoinnin kaikkivoipaan tehoon.

Volkswagenit ovat niin hyviä, koska VW on tehnyt tosissaan töitä ruosteen torjumiseksi jo 70-luvulta alkaen. Muut ovat joutuneet kilpailusyistä yrittämään tehdä jotakin vastaavaa mahdollisimman pienin kustannuksin, jolloin lopputulos ei aina ole ollut paras mahdollinen.

Julkaistu: 11.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.