Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 698

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,tästä Saabin 900S vuodelta -97 (84000km) käyttöhihnan ja laakerin vaihdosta, huolto-ohjekirjan mukaan vaihto on tarvittaessa ja olen kuullut joidenkin sanovan että se kuuluu vaihtaa 90tkm tai 110tkm kohdalla ja kuulemma myös kiristäjän laakeri samalla, kuvittelin että se laakeri olisi ollut ainakin pitkäikäisempi vai onko tämä nyt vaan varotoimenpide?

Näytä vastaus

Vastaus:

Saabin ns. käyttöhihna eli moniurahihna pyörittää laturia, vesipumppua, ohjaustehostinta ja mahdollista ilmastointia. Sen vaihdolle ei ole mitään tarkkaa kilometrilukemaa, hihnan kunto on hyvä tarkastaa silloin tällöin tai viimeistään huolloissa.

Jos hihna katkeaa, siitä ei seuraa mitään kovin kallista ja dramaattista, mutta matkanteko kyllä katkeaa. Hihnan kuntoa on kuitenkin helppo seurata. Moniurahihnan kiristinpyörän laakeroinnin kunto voidaan riittävällä tarkkuudella tutkia hihnaa vaihdettaessa. Ammattimies tuntee ja kuulee, onko laakeri kunnossa. Vaihtaminen “varmuuden vuoksi” on tietenkin toimenpide, jonka korjaamo tekee mieluusti, mutta se ei ole välttämätöntä.

Julkaistu: 15.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.