Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 694

Kysy autoista - kysymys 694

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajelen vm. -97 olevalla sedan Mondeolla, ja minua ihmetyttää eräs piirre auton käyttäytymisessä. Autoni on nimittäin erittäin tuuliherkkä, ja menoa saa vähänkin tuulisemmalla säällä korjailla jatkuvasti. Renkaat ovat kunnossa ja valmistajan suosituksen mukaista kokoa (muistaakseni 175/14/75). Myös rengaspaineet ovat asianmukaiset. Mistä moinen “hermostuneisuus” auton käyttäytymisessä voisi johtua, ja oletko törmännyt vastaavaan “vikaan” muissa Mondeoissa? Kannattaisiko tsekata aurauskulmat, vaiko vaihtaa 15-tuumaiset renkaat alle? t. vaelteleva Fordisti

Näytä vastaus

Vastaus:

Mondeon rengaskoko on 185/65R14, myös kokoa 175/70R14 on käytetty etenkin talvirenkaissa.

Joillekin autoille tuuliherkkyys on tyypillinen ominaisuus. Se johtuuauton aerodynamiikasta, eikä asialle voida tehdä kovin paljon. Rengaspaineiden lisääminen etenkin taakse saattaa auttaa, ja jotkut renkaat ehkä tekevät menon tanakammaksi. Toki ohjauskulmien tarkastaminen on paikallaan, mutta 15-tuumaiset tuskin tuovat oleellista parannusta.

Julkaistu: 17.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.