Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 693

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä on tilanne airbagin kanssa, tulisiko se todellakin vaihtaa 10 vuoden jälkeen? Mikä on yleisin vika joka tulee ABS-jarrujärjestelmään vuosien saatossa? Olisi kiva tietää kun olisi autoa tarkoitus pitää kauemminkin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuopa onkin hyvä kysymys. Joillakin valmistajilla on asiasta tuo kymmenen vuoden suositus, jotkut ovat airbagin käyttöiästä hiirenhiljaa. Asia alkaa todellakin tulla ajankohtaiseksi, joten palaamme asiaan lehdessä.

ABS-jarruissa kuten muussakin elektroniikassa ehdottomasti yleisimpiä vikoja ovat erilaiset kosketushäiriöt liittimissä. Pyörien pyörimistä haistelevat tunnistimet ovat hankalissa paikoissa alustassa, joten niiden johtimet saattavat vioittua. Ja toki niin ABS-jarruissa kuin muissakin on tärkeätä vaihtaa jarrunesteet joka toinen vuosi, etteivät jarrusylinterit ruostu ja jumitu vesipitoisen nesteen takia.

Julkaistu: 17.3.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.