Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 68

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ostamassa ns. tax free autoa ulkomaille muuton yhteydessä. Olen yrittänyt selvittää joudunko maksamaan hankintahinnasta ALV:n. Ilmeisesti EU:n säännösten mukaan vientireksteriin merkitystä autosta pitäisi maksaa ALV siihen maahan, jonne se viedään. Koska en ole aivan varma kannattako sitä mennä sinne suin päin tarjoamaan, niin olen kysynyt kaksi kertaa tullista, mitä tapahtuu sitten aikanaan autoa Suomeen tuotaessa (muuttoautona) jos ALV:tä ei ole maksettu käyttömaassa. Ensimmäisellä kerralla sain vastaukseksi, että veroa ei makseta Suomeen. Kun huomasin tullin nettisivuilla olevasta “Muutto tavaroiden ja muuttoautojen tuonti Suomeen” ohjeesta kohdasta 4.5. lauseen että autoa Suomeen tuotaessa “…tulli pyytää asiakkaalta selvityksen siitä, onko hankintahinnan ALV maksettu toiseen EU-jäsenvaltioon”, soitin uudelleen tulliin ja kysyin mitä tämä lause tarkoittaa käytännössä. Tällä kertaa sain vastaukseksi, että autosta on tällaisessa tapauksessa maksettava ALV Suomeen (22%)!! Esim. verohallituksen julkaisussa (170a 1.1.2002) sanotaan asiasta näin “Arvonlisäveroa ei tällaisesta vientirekisteröidystä muuttoautona takaisin tuotavasta autosta Suomeen suoriteta”. Mikä on tällä hetkellä käytäntö ja jos ALV pitää maksaa Suomeen onko se säännösten mukainen menettely vai valitusprosessin paikka?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yksityishenkilönä joudut maksamaan alv:n ostaessasi ihan mitä tahansa. Niin toki joutuu alv-velvollinen yrittäjäkin, hän kuitenkin saa vähentää maksetut verot arvonlisäverotuksessa, jos tuote menee yrityksen käyttöön. Henkilöautosta sitä ei saa vähentää, jos autolla ajetaan metrikin yksityisajoa.

Jos toisessa EU-maassa toimiva alv-velvollinen ostaa esim. auton, hän voi ostaa sen ilman alv:tä, mutta tällöin myyjän on ilmoitettava ostajan alv-numero verottajalle, ja aikanaan ostomaan verottaja tarkistaa, että vero on maksettu ostomaassa.

Kun tuot käytetyn auton maahan, siitä ei tarvitse maksaa alv:tä, mutta jos se on niin kallis, että autosta määrätään autoveroa, autoverosta menee myös alv (joka EY-tuomioistuimen mukaan ei olekaan arvonlisävero, vaikka se on sen niminen).

Tullista saa yleensä vaihtelevia vastauksia, niille on yhteistä se, että vastaaja ei välttämättä ymmärrä kysymystä, koska sitä ei ole tehy virkakielellä eli käyttäen tullikoodeksin termejä. Toinen yhteinen piirre on, että vastaaja yleensä ilmoittaa, ettei annettu vastaus sido valtiota eli siis Tullia.

Julkaistu: 9.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.