Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 636

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, kummat kannattaisi kulumisen kannalta hankkia talvirenkaiksi, nastat vai kitkat? Ostin viime syksynä Misukan Maxi-Icet, joilla ajelin Helsingissä talven ja pitkää matkaa n. 7000 km. Näytti siltä, että renkaat kuluvat silmissä. Misukat jäivät vaihdossa menneeseen vanhaan autoon, ja tilalle tulleessa on alkuperäisen (!) näköiset Nokian NR10:t, joissa on pikanäkemältä kaikki nastat tallella ja pintaa ihan mukavasti. Renkaat ovat kyllä liukkaan tuntuiset jäällä, mutta lumella ja pääteillä hyvät. Johtopäätös: Kitkat kuluvat loppuun pääteillä parissa talvessa ja nastat kestävät viisi vuotta, jollei enemmänkin (pidosta tinkien)?? Onko näin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Noinhan sen pitäisikin olla. Kitkarenkaan pito perustuu kumin pehmeyteen, ja koska talvella tiet olivat etupäässä paljaita, se rankaisi pehmeää kumia tavallista enemmän.

Nokia kympit alkavat olla jo aika iäkkäät. Ajan myötä kumi kovenee, joten kestävyyys sen kuin vain paranee. Pito todellakin heikkenee, mutta kyllähän se karkealla ja pitävällä pinnalla riittää. Renkaiden rungon ominaisuuksiin ikä ei vaikuta, ei ainakaan yhtä nopeasti kuin pintakumiin.

Julkaistu: 1.4.2002