Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 635

Kysy autoista - kysymys 635

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,mulle Ketonen miten kierrosten rajoittimet toimivat vanhemmissa moottorityypeissä,ja miten rajoittimet toimivat nykymoottoreissaKerro vielä miten moottoreiden sammutus tapahtuu bensa ja diesel moottoreissaKiitti jo etukäteen!!

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanhoissa bensamoottoreissa rajoitin oli virranjakajan pyörijän yhteydessä. Kun virranjakajan akseli pyöri riittävän kovaa, keskipakovoima veti jousikuormitteisen maadotuskappaleen kiinni akseliin johtavaan maadotusnastaan. Kipinä meni sieltä maihin, joten kone ei enää saanut kipinää. Bensaa kylläkin meni sisään aivan normaaliin tapaan, joten joskus tällä saatiin vähän pauketta pakoputkistoon.

Nykyisin moottorin toimintoja ohjataan elektronisesti. Rajoitin katkaisee ensisijaisesti polttonesteen syötön, koska katalysaattori ei tykkää hyvää palamattomasta bensaseoksesta.

Dieselien kierrosrajoitus on yhdistetty ruiskutuspumpun säätimeen. Kun kierrokset nousevat riittävän korkeiksi, polttonesteen syöttö katkeaa. Vanhoissa dieseleissä tämä toiminto oli äkkinäinen kuin seinään törmäys, uusissa se tapahtuu lähes huomaamatta.

Vanhat bensakoneet sammutetaan katkaisemalla sytytysvirta, kun kipinät loppuvat, loppuu yleensä myös käynti. Jos kone siitä huolimatta jatkaa käyntiä, tätä ilmiötä sanotaan jälkikäynniksi. Se loppuu laittamalla jarru pohjaan, vaihde päälle ja kytkin ylös.

Uusissa bensakoneissa lakkaa virta-avaimen käännöllä kipinöinnin lisäksi myös polttonesteen syöttö.

Dieselit sammutetaan katkasiemalla polttonesteen ruiskuttaminen moottoriin. Vanhoissa moottoreissa tämä toimi mekaanisesti, vaijerita vetämällä. Uudemmissa rusikutuspumpuissa on magneettiventtiili, joka virran ollessa kytkettynä päästää polttonesteen virtaamaan pumpulle. Kun virta katkaistaan, magneettiventtiili sulkeutuu. Uusissa elektroniikan ohjaamissa dieseleissä tapahtuu sama mutta fiksummin, yhteispaineruiskutuksessa vain jätetään suuttimet kiinni.

Julkaistu: 1.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.