Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 614

Kysy autoista - kysymys 614

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko ABS-järjestelmä yleensä erityisen herkkä kosteudelle ja mikä paikka siitä oireilee sen jälkeen kun on ajanut esimerkiksi syvästä rapakosta tai loskaisella mökkitiellä? Ainakin Ford Mondeo pudottaa järjestelmän pois päältä edellisen kaltaisissa tapauksissa, yleensä muutaman kilometrin ajelun ajaksi mutta nyt koko järjestelmä ei enää ole toiminut vaikka autoa on yritetty kuivattaa. Voisiko ongelmalle tehdä jotain itse (muuta kuin välttää ajoa kevätkaudella)? Autossa on takuu voimassa mutta merkkikorjaamo ei ole saanut vikaa korjattua.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on selvästi vika. ABS:n pitää toimia, ajetaan autolla sitten millaisessa kurassa ja vedessä tahansa, kunhan nyt ei ihan järveen ajeta.

Lienee niin, että autossa joko jokin antureista tai sitten johdinsarjan liittimistä päästää sisäänsä vettä. Tämä muuttaa sähköisiä arvoja siten, että järjestelmä toteaa vian ja pudottaa ABS-järjestelmän pois toiminnasta.

Eli ei muuta kuin tiukkana vaan merkkikorjaamolle, ja ellei se saa autoa kuntoon, niin vaatikaa korjaamoa toimittamaan auto sellaiselle korjaamolle, jossa tunnetaan Fordit ja osataan myös korjata niitä. Maahantuoja osannee auttaa sellaisen korjaamon löytämisessä.

Jos viasta on valitettu takuuaikana, se kuuluu edellen takuun piiriin, vaikka korjaamo ei osaisikaan tai ehtisikään korjata sitä takuuajan sisällä.

Julkaistu: 6.4.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.